Home / Lekovi / Da li popiti lek kome je prošao rok?
lek, rok, trajanje

Da li popiti lek kome je prošao rok?

Da li popiti lek kome je prošao rok?

I ako da, da li će uopšte biti delotvoran? Odgovor na prvo pitanje je negativan, a na drugo pozitivan. Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu Pharmacology Today, obuhvaćena su velika skladišta lekova Vojske SAD-a. Umesto da lekove, vredne milione dolara, bace u otpad, prvo su ih testirali i utvrdili da je 90 odsto, od preko 100 različitih preparata bilo ispravno.  Čak i 15 godina nakon isteka roka trajanja, mada su neki malo izgubili na snazi.

Glavna poruka ove priče je da treba biti oprezan sa nekim lekovima, kao što su antibiotik, ako im je rok trajanja istekao, zato što je kod njih jačina važna da bi ispoljili puno dejstvo.

Takođe, treba biti pažljiv i sa lekovima u tečnom obliku, jer se oni lakše kvare. Međutim, ako vam treba lek da biste otklonili nake blaže simptome (kao što je glavobolja od mamurluka na primer) i stariji. Preporučuje se manje efikasan analgetik  koji je bolji nego da ne uzmete ništa.

Lekove treba da čuvate na odgovarajući način

Važno je da lekove čuvate na odgovarajući način. Mesto za kućnu apoteku mora da bude suvo i tamno.

Ako primetite bilo kakvu promenu u izgledi tablete (najčešće prvo promeni boju), obratite se lekaru ili farmaceutu pre nego što ga popijete.

Jednom kada im prođe rok ​​trajanja, lekovi gube svoju delotvornost. Neki lekovi mogu zadržati tu delotvornost još par meseci, ali posledice nisu vredne rizika.

Lekovi imaju rok otvaranja

Većina lekova ima rok trajanja godinu dana od trenutka otvaranja. Jako je važno da obratite pažnju na taj rok i da zapišete na kutiji kada ste ga otvorili. Lekovi nakon tog datuma ne samo da mogu da budu pokvareni, već i da ne odrađuju ono za šta su namenjeni.

Nažalost, mnogi od nas, kad im zatreba lek, uopšte ne uzmu kutiju da pročitaju koji je rok trajanja. Posavejte se uvek sa vašim stomatologom oko uzimanja lekova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *