Home / Vesti / Dijabetes Tip 2 kod dece utiče loše na oralno zdravlje
Dijabetes Tip 2 kod dece

Dijabetes Tip 2 kod dece utiče loše na oralno zdravlje

Dijabetes Tip 2 kod dece utiče loše na oralno zdravlje

Iako je poznato da postoji veza izmedu lošeg oralnog zdravlja i dijabetesa kod odraslih, nijedno istraživanje nije sprovedeno za oralno zdravlje kod gojazne dece ili dece sa dijabetesom do danas. Po prvi put, jedna studija je sada pokazala da gojazna deca sa dijabetesom tip 2 cešće imaju lošije oralno zdravlje u poredenju sa decom normalne telesne težine i gojazne zdrave dece.

U studiji su učestvovali

Devetnaest deteta normalne težine, 14 gojazne dece i 16 gojazne dece sa dijabetesom tip 2 starosti 10-19 su ukljucene u studiju. Svaki ucesnik je prošao detaljan oralni pregled, podvrgnut kliničkim ispitivanjima, uzeti su uzorci pljuvacke za merenje inflamatornih markera kao i za njenu mikrobiološku analizu.

Iako je broj zuba koji nedostaju, kao i broj karijesom zahvacenih i popravljenih zuba bio slican izmedu grupa, ozbiljnost inflamacije gingive (odredjena merenjem gingivalnog indeksa) je najgora u dijabetes grupi Tip 2.

Dok je više lica u grupi dece normalne težine i gojazne zdrave dece imao odlicnu ili dobru ocenu gingivalnog indexa, niko od ucesnika u dijabetes grupi nije imao odlicnu ocenu. Osim toga, deca sa dijabetesom su verovatno manje imala posete stomatologu u poslednjih šest meseci.

Stručnjaci upozoravaju

Najvažniji nalaz ovog istraživanja je da, kao odrasli, deca sa dijabetesom tip 2 su podložnija parodontološkim oboljenjima za razliku od zdrave gojazne dece kao i dece sa normalnom telesnom težinom. To daje opravdanje za potrebnom dodatnom pažnjom oralne higijene kod dece obolele od dijabetesa tip 2. Redovne posete stomatologu na svakih 6 meseci kao i adekvatno održavanje oralne higijene, mogu sprečiti nastanak oboljenja usne duplje kod ove dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *