Home / Saveti / Kako kofein utiče na nastanak parodontopatije
uticaj kofeina na nastanak parodontopatije

Kako kofein utiče na nastanak parodontopatije

Kafa to jest kofein, spada među najčešće istraživane supstance  o kojima se dosta pisalo. Medjutim  istraživanja nisu konkretno pokazala da li kafa ima pozitivan ili negativan uticaj na zdravlje. Istraživanjem se došlo do rezultata koji pokazuju da unos velike količine kafe, to jest kofeina,  kod muškaraca može biti povezano s pojavom parodontopatije.

Šta su pokazale ankete o uticaju kofeina?

Studija je izvedena  od  rezultata koji su dobijeni od korejske nacionalne zdravstvene i nutricionističke ankete. Anketa je sprovedena između 2008. i 2010. Analizirani su podaci uzeti od 16.730 učesnika starosti od 19 godina pa na više. Analiza je vršena na osnovu starosti ispitanika, indeksa telesne mase, pušenja, konzumaciju alkohola, vežbanja, koliko puta dnevno peru zube i da li koriste i neke druge produkte za oralnu higijenu. Takodje i  koliko često odlaze na preglede kod stomatologa kao i mnogi drugi podaci.

Istraživači su dobili podatke da su godine, indeks telesne mase i obim struka bili značajno veći među učesnicima ankete koji imaju parodontalno oboljenje, podjednako i kod muškaraca i kod žena. Dok je konzumiranje kafe i gaziranih napitaka bilo znatno veći faktor rizika kod muškaraca s parodontalnim oboljenjem, što nije bio slučaj kod žena.

 

Kofein kao glavni faktor rizika

Prema istraživačima, veza između povećanog pijenja kafe i pojave parodontalnog oboljenja može delimično biti objašnjena uticajem kofeina iz kafe . Smatra se da kofein vrši višestruko dejstvo na metabolizam kostij. Dugotrajno unošenje kofeina jedan je od mogućih faktora rizika u napredovanju patologije kod pacijenata s parodontopatijom. Uz ovo, kofein se vezuje i za gubitak kostiju i usporeno sazrevanje rane nakon vađenja zuba. Lekari upozoravaju da bi previše kafe moglo da poveća rizik od nastanka osteoporoze. Standardna šoljica kafe u proseku sadrži između 70 i 100 grama kofeina.

Veći rizik kod muškaraca

Kao zaključak ovog istraživanja navodi se da se konzumiranje kafe može smatrati  kao jedan od  faktora rizika za nastanak parodontalnog oboljenja među punoletnim muškim osobama.  Zbog toga,  muškarci koji ne piju ili unose male kolicine kafe  imaju smanjen rizik od nastanka parodontalnih oboljenja. Dok oni koji unose velike kolicine kafe  imaju povecan faktor rizika za nastanak parodontopatije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *