Home / Prevencija / Preosetljivost zuba
Namirnice

Preosetljivost zuba

Preosetljivost zuba se manifestuje kratkim oštrim bolom, kao reakcija eksponiranog (ogoljenog) dentina na nadražaje iz spoljne sredine kao sto su hladni napici, kiselo voće i sokovi, slatkiši …

Ogoljeni dentin se lokalizuje u zoni gornje trećine zuba neposredno uz desni, klinastog je oblika, zbog čega je u praksi ovo oboljenje dobilo naziv klinasta erozija. Njihov nastanak je uslovljen dejstvom kako spoljnih (egzogenih) tako i dejstvom unutrašnjih (endogenih) faktora.

Egzogeni faktori su:

1. Ishrana- učestalo unošenje namirnica sa niskom Ph vrednošcu kao sto su limun, narandze, voćni sokovi od borovnice, jabuke, zatim napici za sportiste, koka-kola, šumeće tablete, jabukovo sirće u sklopu dijeta i način ishrane kao što je vegeterijanska.

2.Lekovi – učestalo korišćenje vitamina C u preventivne ili terapijske svrhe, aspirina kod dece sa reumatoidnim artritisom, hlorovodonicne kiseline kod ahloridije i sl.

3. Način života i navike u ishrani – u smislu učestalog unosa kiselih namirnica i neuobičajenih navika koje produžavaju kontakt kisele hrane sa zubima kao što je sisanje kriske limuna ili muckanje gaziranih napitaka u ustima.

4. Uticaj sredine – kao profesionalne erozije kod radnika u fabrikama akumulatora koji su konstantno izloženi isparenjima sumporne i azotne kiseline, zatim radnici u fabrikama municije, štamparijama, laboratorijama, zatim profesionalni degustatori vina, profesionalni plivaci koji treniraju u bazenima cija se voda hloriše u neadekvatnim koncentracijama.

Takode kao bitan faktor treba navesti povlačenje desni u sklopu parodontalne bolesti potpornog aparata zuba koja dovodi do ogolićenja vrata zuba i njegove osetljivosti.

Endogeni faktori su

Učestalo povraćanje kiselog želudačnog sadržaja kod obolelih od anoreksije i bulimije, migrenskih glavobolja, vrtoglavica, dejstva nekih lekova, zatim u trudnica u prvim mesecima trudnoće i sl.

Terapijski postupci kod blažih formi erozija podrazumevaju primenu pasta za desenzibilizaciju (smanjivanje preosetljivosti) koje su na bazi fluora – npr. “Sensodyne”, zatim primenu fluoridnih gelova, lakova, rastvora ili sredstava na bazi  kalcijum-hidroksida kao sto je “Kaviner”.

Za teže forme erozija, gde navedene terapijske mere ne dovode do poboljšanja , primenjuje se prekrivanje tečnim kompozitima ili glasjonomernim cementima (bele plombe), čime se postiže mehanička barijera koja dalje spre;ava dejstvo spoljnih iritirajućih nadražaja na ogoljeni dentin. Pročitajte i članak o voće za izbeljivanje zuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *