Home / Prevencija / Prevencija u stomatologiji
karijes

Prevencija u stomatologiji

Rezultati brojnih epidemioloških studija pokazuju da je zubni karijes još uvek jedna od najraširenijih bolesti savremene civilizacije, po incidenciji odmah iza obične prehlade.

Uzrok razvoja zubnog karijesa

Uzrok razvoja zubnog karijesa temelji se na bakterijskom metabolizmu plaka te posledicnoj produkciji kiselina koje otapaju zubnu caklinu. Rani dečiji karijes (karijes bočice) najveći je dentalni problem najranije dobi.

Posledice nepravilnog održavanja oralne higijene nakon hranjenja uzrok su destrukcije mlečnih zuba te problema u razvoju funkcije žvakanja i govora. Decu treba ograničti sa uzimanjem slatkiša.

Osim delovanja na razvoj karijesa, stvaranje i metabolizam zubnog plaka predstavlja rizik i za razvoj parodontnih bolesti te oštećenja potpornog aparata zuba.

Potporni aparat ima funkciju sidrenja zuba u koštanom tkivu, osigurava interdentalnu povezanost zuba u zubnom luku te epitelni pokrov usne šupljine. U potporni aparat uključujemo tkiva gingive, korijenski cement, alveolno koštano tkivo te periodontni ligament.

Održavanje oralne higijene

Održavanje oralne higijene, tj. kontrola i sprecavanje razvoja plaka i mineraliziranih tvrdih zubnih naslaga (zubni kamenac) ima ključnu ulogu u prevenciji razvoja karijesa i parodontnih bolesti. Takodjer trajnost i uspešnost ugradenih dentalnih implantata direktno ovise o postupcima kontrole infekcije parodontnog i koštanog tkiva, tj. održavanju oralne higijene.

Pravilno se hranite

Pravilna ishrana i vreme uzimanja hrane znatno može uticati na razvoj plaka i čini prvi korak u održavanju oralne higijene. Preferira se hrana koja stimulira žvakanje, što potice izlucivanje pljuvacke. Takoder, treba izbegavati uzimati hranu ucestalo, važno bi bilo nakon obroka sledecih 1,5-2 sata ne uzimati nikakvu hranu (grickalice) niti zasladene napitke, kako bi se omogućila zaštitna uloga.

Uklanjanje plaka

Mehaničko uklanjanje plaka (četkanje zuba) temelj je održavanja oralne higijene. Četkica koja se koristi ne sme biti niti pretvrda niti mekana te je valja često menjati. Bilo bi idealno četkati zube posle svakog obroka, ali ako to nije moguće, obavezno to treba učiniti ujutro i navečer pre spavanja.

Nakon pranja ne uzimati hranu

Važno je da se nakon večernjeg četkanja ne uzima više hrana niti zasladeni napici.
Voda je jedina tečnost koja se sme uzimati. Takoder, važno je koristiti paste koje sadrže fluor i to 1000-1500 ppm. Kao dodatak tome mogu se koristiti i vode za ispiranje usta koje sadrže različite aktivne stvari i sprečavaju razvoj plaka i kamenca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *