Home / Lekovi / Zabrinjavajući sastojci u pastama za zube
sastojke

Zabrinjavajući sastojci u pastama za zube

Sve veći broj stomatologa veruje da mnoge komercijalne paste za zube sadrže zabrinjavajuće sastojke u pastama za zube štetne za naše zdravlje.

Hemikalije koje se nalaze u njima povezuju se, između ostalog, s rakom usne šupljine i dojke, iritacijom usta, ali i zagađivanjem okoline.

Doktor Toni Talbot, ekspert u restaurativnoj stomatologiji veruje da se proizvodi koje nalazimo na policama trgovina često temelje na industrijskoj hemiji, a ne medicini.

Neki proizvođači koriste slogan kojim poručuju da su da su baš njihove paste vodeći proizvodi koje koriste zubari‘, ali to je zato što šalju besplatne proizvode svakom zubaru u zemlji“, kaže Talbot.

Hemikalija koja uzrokuje čireve u ustima natrijlauril sulfat. Reč je, supstanci Talbot, o sredstvu koje se koristi u 85 posto pasta za zube, a služi kao sredstvo za vlaženje, odnosno kao nešto što omogućuje da se pasta lakše razmazuje.

Problem s ovom hemikalijom je što otvara praznine u ustima i omogućuje prolazak toksina i kancerogenih sastojaka. Ove sastojke ne treba zanemariti.

Hemikalija triklosan prošle godine je jedan proizvođač povukao s polica u SAD proizvode s triklosan.

Naime, javnost je postala svesna da je rieč o hemikaliji koja je povezana s rastom ćelija raka. Inače, triklosan se u paste za zube stavlja kako bi sprečio bolesti desni.Iako proizvođač insistira na tvrdnji da je triklosan u malim količinama bezopasan,
istraživanja su pokazala da je pasta sredstvo za ulazak triklosana u telo.

Sredstva za izbjeljivanje Talbot objašnjava da se za izbjeljivanje koriste peroksid i vodikov peroksid, koji su toksični i nadražuju meko tkivo. Dodaje i kako oštećuju sluznicu u ustima i mogu uzrokovati štetu na površinskim stanicama zubnog mesa. Takođe, količine koje su dostupne u proizvodima na policama trgovina često i ne mogu izbijeliti zube.

Sićušni komadići plastike u pastama za zube Mirkočestice su mali komadići plastike u nekim pastama za zube, koje su toliko mali da se ne mogu vidjeti ni pod mikroskopom. Djeluju kao abrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja s zuba , kaže Albota.

Ali, oni prolaze i kroz naše centre za pročišćavanje vode, dolaze u sustave za vodu i pronalaze put do prehrambenog lanca. Pronađeni su u kamenicama, jastozima, dagnjama i ribama u Severnom moru, Tihom oceanu i Atlantiku.

Ipak, uprkos svim potencijalno opasnim hemikalijama, Talbot ne zagovara da se odbace paste za zube. Uglavnom zato što su fluoridi koje sadrže promenili stanje naših zuba. Mali dodatak fluorida napravio je značajna poboljšanja kod zubnog zdravlja i pomogao u smanjenju karijesa, objasnio je doktor.

Dakle, paste za zube uglednijih brendova koje sadrže fluorid dobre su za korištenje, smatraju neki zubari, iako se vode rasprave io tome jesu li paste s fluorom opasne po zdravlje. Ali, kada su u pitanju drugi sastojci tu se priča komplikuje.

Kompanije koje proizvode paste vrlo lukavo kriju sastojke. Primer, zna se da neke paste sadrže triklosan, međutim, nije poznata njegova koncentracija pa je potrebno detaljnija analiza. Manjak transparentnosti zubarima, a posebno pacijentima, otežava procenu paste za zube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *