Home / Usluge / Oralna hirurgija
umnjaci

Oralna hirurgija

Umnjaci su zubi koji se poslednji niču i zbog nedostatka prostora često ne mogu da zauzmu odgovarajući položaj u vilici. Umnjaci mogu u potpunosti da ostanu u viličnim kostima ili da delimično niknu, tako da im deo pokrivaju desni. Održavanje oralne higijene u ovim slučajevima je otežano što rezultuje infekcijom.

Infekciju koja potiče od umnjaka prati:

Bol, otok i crvenilo desni u predelu zuba

otežano otvaranje usta

česta propagacija bola ka uhu, slepoočnici i vratu

Umnajake koji stvaraju tegobe uvek je potrebno izvaditi. U slučaju da tegobe ne postoje obično je indikovano vađenje umnjaka da bi se prevenirao nastanak infekcije i oštećenje susednih zuba.

Ukoliko umnjaci ne stvaraju tegobe, ne ugrožavaju susedne zube a procena hirurga je da intervencija nosi rizike od oštećenja susednih anatomskih struktura (gornjevilični sinus, donjevilični nerv) intervencija se ne savetuje.

Neiznikli zubi mogu stvoriti sledeće probleme:

karijes neizniklog zuba

oštećenje susednih zuba, karijes, resorpcija korena i stvaranje parodontalnog džepa

guranje susednih zuba

 

Ukoliko su umnjaci indikovani za vađenje bolje ih je izvaditi dok ste u mlađoj životnoj dobi. Rane zarastaju lakše i bolje se podnosi intervencija.

Rano, profilaktičko vađenje umnjaka vrši se oko 16 godine. Individualne variacije postoje zbog vremenski neujednačenog razvoja i nicanja zuba kod različitih osoba. Intervencija se odlaže u slučaju akutne infekcije (otoka) do saniranja tegoba.

Vađenje umnjaka obično se vrši hirurškim putem u lokalnoj anesteziji. Intervencija se vrši u sterilnim uslovima, bezbolna je i obično traje oko 30 minuta.

Intervencija podrazumeva davanje lokalne anestezije, rez u predelu umnjaka, odizanje mekog tkiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *