Home / Edukacija pacijenta / Žvale na ustima
žvale

Žvale na ustima

Barem jednom u životu svatko od nas se susreo sa neugodnom malom ranicom u uglu usana , koja peče i boli svaki put kada otvorimo usta, to su žvale.

Žvale na ustima i njihov nastanak

Žvale u početnom stadiju nisu zarazne, no ako dođe do njihove infekcije i u ranu se naseli streptokok ili gljivica, tada se lako prenose na drugu osobu i to najčešće putem nedovoljno oprane čaše.
U žargonu govorimo o žvalama, dok medicina tu promenu kože naziva Angulus infectiosus oris.

To je upala sluznice i kože, a očituje se crvenilom, raspuklinom kože (ragadom) i svrbežom u uglovima usnica.

Naime, uglovi usnica su zbog stalnog otecanja sline često vlažni i na taj način podložni nastanku upale.
Žvale u početnom stadiju nisu zarazne, no ako dođe do njihove infekcije i u ranu se naseli streptokok ili gljivica, tada se lako prenose na drugu osobu i to najčešće putem nedovoljno oprane čaše.

Najčešći uzroci pojave žvala su:

– nedostatak vitamina B2
– loše postavljene zubne proteze
– neke bolesti želuca s pojačanim lučenjem želučane kiseline koja nagriza sluznicu usana
– nedostatak stražnjih zuba ili spušteni zagriz
– anemija uzrokovana nedostatkom željeza
– zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama (najčešće kandidom)
– loši higijenski uvjeti i neadekvatna higijena usne šupljine
– često se javlja kod osoba koje puno govore i vlaže jezikom ugao usana
– često se javlja kod dijabetičara, jer imaju oslabljeni obrambeni sastav

.
Terapiju klasičnom medicinom svakako treba odrediti doktor nakon što pregledom ustanovi radi li se samo o početnoj fazi ili je došlo do superinfekcije bakterijama ili gljivicama. Najčešće se primenjuje petpostotni salicilni vazelin, cinkova mast ili neka od antibiotskih krema ili mast protiv gljivica.

Dođe li do komplikacija sa stvaranjem gnojnog iscjetka, najpravilnije je napraviti bris rane i ciljano odrediti terapiju.

Pravilna terapija žvala

Pravilna terapija podrazumijeva i otklanjanje osnovnog uzroka bolesti (korekcija zubne proteze, pravilna higijena usne šupljine, liječenje anemije). Srećom, daleko najčešći uzrok je nedostatak vitamina B2. Vitamin B2 se nalazi u svim stanicama našeg organizma, važan je u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina, te ima značajnu ulogu u održavanju normalnog stanja sluznica.

Deficit  se javlja kod ljudi koji imaju lošu prehranu ili ne unose namirnice životinjskog podritela. Znači oboljenja su bledilo usnica, pucanje kože u kutovima usnica, loša probava, slabost, vrtoglavica, dok se kod izrazitog nedostatka javljaju umereni edemi, anemija, atrofija sluznica, fotofobija.

Dnevna potreba je u prosjeku 1,6 mg dnevno, a dobar izvor su jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, pivski kvasac, zeleno povrće (naročito špinat i šparoge), gljive, jaja.

Takodje i ovom članku možete pročitati o žvalama.

Za homeopata je važno da sazna kako pacijent reaguje na spojne uslove  da li se tegobe pogoršavaju ili poboljšavaju u određeni dio dana, kakve su mu karakterne osobine, kako na njega utiču promene mesta boravka.

Ako uporedimo ljudsko telo s piramidom, na dnu te piramide su naši fizički, funkcionalni simptomi, u sredini su emocije koje mogu uzrokovati tegobe organizma na fizičkoj razini, a na vrhu piramide je mentalno stanje od kojeg također mogu nastati bolesti, bilo mentalne, bilo telesne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *