Home / Ishrana / Kako nadoknaditi nedostatak vitamina B12 kod vegana?
vegani, vitamin b12, muskarci
Nadoknaditi nedostatak B12 kod vegana

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina B12 kod vegana?

Vitamin B12 se uglavnom nalazi u mesu, ribi i mlečnim proizvodima. Mnogi se pitaju kako nadoknaditi nedostatak vitamina B12 kod vegana?

Tako, vegani, koji odričući se hrane iz životinjskog porekla, posebno su u opasnosti od nedostatka vitamina B12.

Istraživači su proučavali uticaj upotrebe zubnog gela obogaćeni sa B12 vitaminom kod ove grupe ljudi. Otkrili da oralna primena vitamina može sprečiti nedostatak ako se apsorbuje preko sluzokože usne duplje.

Vitamin B12 i njegova funkcija?

Vitamin B12, koji se naziva cijanokobalamin, igra važnu ulogu u normalnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema, kao i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak remeti sintezu DNK a to može imati negativan uticaj na sluzokožu ždrela i nervni sistem, između ostalih efekata.

Vitamin može biti proizveden sintetički i stoga se pravi u različitim oblicima, kao što su pilule ili paste.
Istraživači na Institut fur alternativa  su u Gießenu proučavali efekat upotrebe vitaminom B12 obogaćene paste za zube kod vegana. Istraživači su ustanovili efikasnost u povecanju vitamna B12.

Šta su pokazala istraživanja 

U 12-nedeljnoj, nasumično, placibo kontrolisanoj studiji, 66 vegana je primilo ili placebo ili vitamin B12 pastu za zube. I studija i placebo grupe koriste identičan izgled zubnog gela dva puta dnevno za 2 minuta tokom 12 nedelja.
Istraživači su merili u serumu i plazmi vitamina B12, Holo-transcobalamin, ukupna homocisteina i Metilmalonska Kiselina pre i posle intervencije.

U pilot studiji u 2011. godini, u kojoj je isti postupak urađen u periodu od pet nedelja, status vitamina B12 je delimično značajno bio poboljšan kod učesnika.
Medjutim u ovoj studiji, koja ima za cilj da istraži poboljšanje statusa vitamina B12 tokom dužeg perioda, su pratili veganski život najmanje dve godine onih koji su i pre toga bili vegani ili vegetarijanaci najmanje tri godine.

Status vitamina B12

Posle 12 nedelja, status vitamina B12 je poboljšan kod onih koji su primili utvrđeni gel. Prema istraživačima, vitamin B12 koji se primenjuje preko usne duplje u vidu paste za zube ulazi u cirkulaciju i jača status vitamina B12, mereno u krvi vegana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *