Home / Higijena / Loše navike mogu oštetiti vaše zube
navike, ostecenja, zubi
zubi

Loše navike mogu oštetiti vaše zube

Da li znate koje su loše navike a da ih svakodne koristite a da ni same ne znate da vam štete.

Loše navike

Loše navike koje činite svakodnevno mogu oštetiti vaše zube. Ako želite da izbegnete prerano nošenje proteza, navlaka ili zubnih implanta, otkrivamo vam šta najviše šteti zdravlju i lepoti vaših zuba.

 

Evo naš spisak štetnih navika

Cigarete – kod pušača se na zubima skuplja nikotinski pigment, a desni su podložnije mnogim bolestima. Ako pušite, imate dvostruko veću šansu za prerani gubitak zuba nego nepušači.

Pirsing jezika – stalno udaranje metala o zub oštetiće zubnu gleđ.

Pogrešna pasta i četkica – izbegavajte grube četkice za zube i uvek se odlučite za mekne ili srednje meke četkice. Kada je reč o pasti, uvek se odlučite za onu koja sadrži fluor.

Toplo – hladno – desnima smetaju nagle promene temperature, pa stoga pokušajte da izbegnete taj efekat.

Zubni kamenac – na naslagama kamenca skupljaju se bakterije koje štete zubima. Kako biste rešili ovaj problem, dva puta godišnje idite na čišćenje kamenca.

Gazirani sokovi – gazirana pića obliuju šećerima, a kada dođu u dodir sa bakterijama u vašim ustima stvaraju snažne kiseline koje štete vašim zubima.

Primena fluorida je dala sjajne rezultate

U zapadnim zemljama primena fluorida je dala sjajne rezultate,tako da je u nekima od njih karijes skoro iskorenjen. Ne samo da paste za zube sa fluoridima nisu zabranjene,već su priozvođači obavezni da poštuju stroge norme i označavaju koliko fluorida ima u kojoj pasti.

Paste bez fluorida se ne prodaju kao zubne paste,jer im sastav ne odgovara propisima u pogledu sastava,i to mora biti jasno naznačeno. Tako da priča da su u zapadnim zemljama fluoridi zabranjeni je čista glupost i laž. Sam Fluor,kao hem. element (F2) je izuzetno toksičan. U pastama se koristi u vidu Naf (natrijum fluorid) u količinama koji se izražavaju kao ppm (pars per milion-delova u milion),dakle veoma malim.

Da bi otrovao čoveka prosečne težine,potrebno je da se PROGUTA oko 5 mg čistog Naf,koliko ga ima u nekoliko pasti.

Održavajte higijenu zuba

Rešite se na vreme loših navika koje mogu oštetiti vaše zube. Uživajte i vi sami u vašem lepom osmehu i lepim zubima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *