Home / Lekovi / Kako izabrati odgovarajuću pastu za zube?
pastu

Kako izabrati odgovarajuću pastu za zube?

Kako odabrati pastu za zube?

Iako je četkica za zube zapravo glavno sredstvo u održavanju oralne higijene a pasta za zube pomoćno, mnogima je važno koju pastu tj. marku zubne paste koriste.

Pokušaćemo da vam olakšamo izbor pri kupovini paste za zube na osnovu nekih smernica o raznovrsnosti zubnih pasti koje će vam, nadam se, olakšati odluku u izboru najbolje paste za zube.

Pastu treba odabrati prema ličnim potrebama

Boja zuba kod svakoga je različita, a s vremenom oni gube svoju belinu. Neke paste, medjutim, mogu sprečiti nastanak mrlja na zubima pušača i osoba koje piju puno čaja ili kafe.

Zubne paste za izbeljivanje sadrže abrazivne materije koje uklanjaju mrlje sa same površine zubne gledji.

Ne uklanjaju kamenac niti druge prebojenosti zuba. Ove čestice čiste mrlje izbeljujući zube do određene granice. Ipak, nikada ih neće izbeleti u toj meri u kojoj može stomatolog tretmanom izbeljivanja.

Medjutim, prekomerna upotreba ovih pasta, može da dovede do preosetljivosti zuba usled ostećenja površinskog sloja gledji.

Paste sa fluorom

Fluor je osnovno sredstvo u borbi protiv karijesa. Zadržava se na zubnoj gledji, jača zube i štiti ih od mikroorganizama.

Zubnu gledj čine čvršćom i otpornijom na sve štetne uticaje kojima je ona izložena .Zato se preporučuje svakodnevno četkanje zuba zubnom pastom koja sadrži fluoride.

Paste za osetljive zube

Bol u dodiru s hladnim ili toplim, kiselom ili slatkom hranom ili jednostavno bol pri dodiru četkice? Računa se da svaka druga osoba barem jedanput u životu oseti bolove zbog pojačano osetljivih zuba.

>Osetite li bolove, posetite stomatologa. U većini slučajeva uzrok je cervikalna erozija, abrazija i povlačenje desni, usled čega se nadražaji prenose preko dentina do zubnog živca i izazivaju bol.

Uticaji nadražaja koji izazivaju bol mogu biti suzbijeni svakodnevnom upotrebom paste za osetljive zube, koja sadrži mineralne agense (npr. kalijum-nitrat, kalijum-hlorid ili stroncijum-hlorid) koji dovode do smirivanja živca.

Paste koje pomazu kod oboljenja desni

Kod ovog problema preporučuju se specijalne medicinske paste i pranje zuba mekim četkicama.

Bez obzira koju pastu za zube koristili, ipak ne zaboravite da su četkica kao i tehnika pranja zuba najvažniji u održavanju oralne higijene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *