Home / Deca / Deca i slatkiši
slatkiši

Deca i slatkiši

 

Deca koja svakodnevno jedu slatkiše i čokoladu najverovatnije će u odraslom dobu biti agresivniji od drugih ljudi, otkrila su najnovija istraživanja.

Deca ne treba da jedu puno slatkiša

Zato je bitno da kada je dete malo da mu ograničete unos slatkiša i šećera. Jedna do dve kockice šećera je dovoljna dnevno.

Bitno je i zabraniti bakama i dekama da daju stalno deci čokolade več ih Vi uzmite i rasporedite detetu.
Istraživanje uz učešće 17.500 dobrovoljaca, obavljeno 1970. godine u okviru nacionalnog British Cohort Study. Otkrilo je da desetogodišnja deca koja su svakog dana konzumirala različite slatkiše, posebno čokoladu, kad su navršila 34 godine, bila mnogo agresivnija od vršnjaka koji nisu uživali u slatkišima.

Deca su najosetljivija na slatkiše

Studija, objavljena u najnovijem broju Britanskog žurnala za psihijatriju. Prva je istraživala dugoročne efekte ishrane u detinjstvu na nasilno ponašanje u odraslom dobu.

Psihijatri sa britanskog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kardifu pronašli su da 69 odsto učesnika u anketi, koji su bili nasilni u 34. godini. U detinjstvu su svakog dana jeli razne slatkiše i čokoladu – u poređenju sa 42 odsto koji nisu pokazivali nasilničko ponašanje.

Ova veza između konzumiranja slatkiša i nasilništva ostala je i nakon kontrole mnogih drugih faktora s kojima su se učesnici sretali u životu.

Naučnici su izašli sa nekoliko objašnjenja za ovu povezanost

Rukovodilac istraživanja profesor Sajmon Mur, časopisu “Sajens” je izjavio: “Najskloniji smo objašnjenju da, dajući svakodnevno deci njihove omiljene slatkiše, mi ih, zapravo, sprečavamo da nauče kako da budu strpljivi i sačekaju da dobiju nešto što vole.

A samom činjenicom da ih tako sprečavamo da shvate kako nije moguće uvek dobiti željeno. Mi ih guramo ka impulsivnom ponašanju koje se kasnije lako i brzo pretvara u delinkvenciju”…

Istraživači su zaključili: ova povezanost između konzumiranja slatkiša i nasilja iziskuje dalje istraživanje i pažnju. Možda deo rešenja leži u potrebi da se istraži kako bi promena načina ishrane deteta poboljšala njihovo celokupno zdravstveno stanje i umanjila agresivnost u kasnijem životu.

Vodite svoje dete kod vašeg stomatologa na redovne kontrole makar dva puta godišnje. Za svaki savet obratite se vašem stomatologu i reagujte na vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *