Home / Higijena / Šta morate znati o dentalnom plaku
bakterije
Detalni plak

Šta morate znati o dentalnom plaku

Bakterije plaka se nagomilavaju u lepljive grupe mikroba na mekim i tvrdim delovima usne duplje. Ako se taj plak ne odstrani, nagomilavaju se uvek nove naslage, bakterije koje u naše telo ispuštaju otrove. Upravo taj plak je neposredni krivac za karijes, upaljene desni, parodontalna oboljenja i loš zadah. Kontrolu i odstranjivanje plaka možemo obavljati samo mehanički.

Ispirajte usta sa tečnošću za zube

Ispiranje sa tečnostima za usta i redovno cetkanje zuba nije dovoljno za potpuno odstranjivanje plaka, pogotovo iz najkritičnijih delova izmedu zuba (interdentalni prostor), koje četkica za zube ne dostiže. Neke tečnosti za ispiranje usta mogu umanjiti razmnožavanje bakterija, često privremeno sprečavaju upale, pomažu usporavanju procesa razjedanja gledi i prikrivaju loš zadah. Ipak, dokle god ne odstranimo biofilm, ostaje verovatnoća nastanka upala, karijesa i lošeg zadaha, koja stalno raste.

Uklonite bakterije četkicom za zube

Kod uobičajenog četkanja sa četkicom za zube očistimo samo tri od pet površina zuba i uklonimo bakterije. Ako želimo izbeći neprijatnosti i istovremeno se pobrinuti za zdravu usnu šupljinu i svež dah, moramo obavezno odstraniti i plak sa preostale dve površine. To možemo uraditi sa interdentalnim četkicama (Curaprox, Jordan), koje optimalno ispunjavaju interdentalni prostor i tako mehanički odstranjuju plak sa površina, koje četkice za zube ne mogu dostići.

Oralna higijena je obavezna

Danas je moćna veza izmedu oralnog i sistematskog zdravlja opšte poznata i potvrdena kao činjenica. Za garanciju dobrog zdravlja je efikasna oralna higijena od ključnog značaja.

Bolesni zubi i desni mogu oslabiti vaš imunološki sistem tako da postajete bolje podložni za moždani udar, srčani udar, dijabetes i mnoga druga oboljenja. Zato ih što pre treba sanirati. Interdentalna nega je takodje od ključnog značaja za odžavanje opšteg zdravlja.

Zato uz redovnu oralnu higijenu, redovno pranje zuba koje se podrazumeva minimum dva puta dnevno, ujutru i uveče. I uz redovne posete stomatologu, nema razloga za zabrinutost.

Ne zaboravite da  posetite vašeg stomatologa jednom u šest meseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *