Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se od sledeće nedelje u zdravstvu, tj od 12. novembra početi novo zapošljavanje zdravstvenih radnika.

Zapošljavanja u zdravstvu će biti i to će ga biti sledeće nedelje kada zaseda komisija vlade koja će doneti konačne odluke“, rekao je Lončar u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlogu zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

On je rekao da su u toku razgovori sa predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika koji su, kako je naveo svesni situacije i krize u kojoj se zemlja nalazi.

“Plate u zdravstvu jesu male, ali oni su svesni situacije u kojoj se nalazimo. Kada se oporavimo, prvo će se povećati plate u zdravstvu”, poručio je ministar.

Lončar je najavio i da će se sprovesti istraga o nenamneskom trošenju novca, koji je opredeljen za uvođenje novih informacionih sistema.

“Apsolutno podržavama da se ispita gde je završio taj novac, jer do sada predviđena sredstva za informacione sisteme bila su dovoljna da budemo jedna od najopremljenijih zemlja, a mi nismo ni počeli da se opremamo“, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, do sada su sve bolnice ili domovi zdravlja donosili pojedinačno odluke o tome koliko će uložiti u informacione sisteme, a Predlogom zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama se stvaraju preduslovi za uvođenje jedinstvenog sistema.

“Ovakav sistem ne funkcioniše, imate grane koje sada morate da uvežete za drvo kako bi mogli da koristimo ono za šta su pare već uložene”, rekao je Lončar. On očekuje da će novi informacioni sistem biti uspostavljen tokom 2015. godine, a, kako je najavio, kada taj posao bude završen, počeće regulisanje i uskladivanje cena u zdravstvu i izjednačavanje privatnog i državnog sektora.

Ministar Lončar je najavio da će od sledećeg ponedeljka početi zapošljavanje više stotina medicinskih radnika i veći broj lekara.

Izvor.blic.rs