Home / Vesti / Odlazak lekara u inostranstvo
lekara

Odlazak lekara u inostranstvo

Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević tvrdi da postoji opasnost da Srbija za koju godinu nece imati dovoljno lekara, zbog toga što mnogi odlaze u inostranstvo, ali i zbog Zakona o budžetskom sistemu koji zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru u naredne dve godine.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama i ranije se osećao nedostatak odredenih specijalnosti, a sa druge strane, mladi lekari su i prethodnih godina odlazili u inostranstvo, jer im se u Srbiji ne pruža šansa za zapošljavanje.

Samo tokom ove godine 850 lekara je pokušalo da pronade posao u inostranstvu. Osim mladih odlaze i specijalisti sa dužim stažom pre svega zbog boljih uslova rada i veće zarade.

Već duže predstavnici Beogradskog univerziteta upozoravaju da je odlazak mladih stručnjaka u inostranstvo nemerljiv gubitak i da za školovanje lekara država godišnje izdvaja minimum oko 3.000 evra.

Iz Lekarske komore Srbije (LKS) apeluju da se nešto hitno preduzme, jer ce Srbija uskoro imati ozbiljan problem sa nedostatkom kadrova.
 
U ovom momentu 60 odsto lekara specijalista stariji su od 55 godina i oni ce za sedam do deset godina otići u penziju.

Direktorka Lekarske komore za Tanjug navodi da već postoji manjak patologa, anesteziologa, radiologa, a biće deficitarni i pedijatri i kardiohirurzi.
Ona kaže da ce Zakon o budžetskom sistemu, kojim se zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru u naredne dve godine, još pospešiti odlazak lekara u inostranstvo.

“Od početka godine izdali smo više od 850 sertifikata dobre prakse lekarima, što im je neophodno za zapošljavanje van granica Srbije. Ovaj zakon će definitivno pospešiti odlazak lekara u inostranstvo”, naglasila je Radosavljević.

Lekarska komora Srbje se, kako kaže, od početka protivila primeni Zakona o budžetskom sistemu na zdravstvo, ali i uvodenju solidarnog poreza na plate lekara.
“Neizuzimanje zdravstva iz tog zakona, kao delatnosti od posebnog društvenog značaja, u krajnjem ishodu loše će uticati na gradane Srbije”, naglasila je Radosavljević.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno je više od 2.300 lekara opšte medicine i doktora medicine i više od 60 lekara specijalista razlicitih specijalnosti.

Samo u prvoj polovini ove godine šest lekara je preko NSZ našlo posao u inostranstvu i to četiri lekara specijalista otišla su u Nemacku i dva u Libiju.

Osim preko NSZ mnogi u inostranstvo na rad odlaze i preko privatnih agencija za zapošljavanje, ali ima i onih koji posao nalaze preko prijatelja, rodjaka, poznanika.

Direktorka KLS je naglasila da se problem mora sagledati u celini i sistemski rešavati, a jedan od načina je da se ukine obaveza da lekar mora da radi dve godine pre pocetka specijalizacije, ali predlaže i da se razmisli o ponovnom uvodenju volonterskih specijalizacija.

“Potrebno je uključiti i privatnu praksu u sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, jer ce se na taj nacin ohrabriti mladi lekari da otvaraju svoje ordinacije opšte medicine i da odatle odlaze na specijalizaciju”, rekla je Radosavljevic.

Ona je ukazala i da Srbija ulaskom u Evropsku uniju može očekivati još veci odliv lekara i podseća da su se sa tim problemom suocile mnoge zemlje.

Ulaskom u EU Poljska je, kako kaže, za manje od šest meseca ostala bez 3.000 lekara koji su otišli u druge zemlje EU da rade, a isti problem, kaže, ima i najmlada članica EU Hrvatska.

Ministarka zdravlja Slavica Djukić Dejanovic rekla je ranije Tanjugu da su u ministarstvu svesni problema i da je samo tokom prošle godine odobreno 1.700 specijalizacija, a da će se sa tom praksom nastaviti i dalje.

Ona je naglasila da za deficitarne specijalizacije nece biti uslov dve godine radnog staža, kako bismo što pre dobili obučeni kadar.

Zakon o budžetskom sistemu, pojasnila je ministarka zdravlja, odnosi se i na lekare, ali to ne znači da nece biti zapošljavanja u naredne dve godine.

“Trenutno u zdravstvenim ustanovama 25 odsto zaposlenih su nemedicinski kadar i njihovim odlaskom u penziju ili na druga radna mesta, zapošljavaće se lekari i medicinske sestre”, zaključila je Djukic Dejanović.

Izvor Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *