Home / Saveti / Da li koristiti žvake?
žvake
Da li koristiti žvake?

Da li koristiti žvake?

Sigurno ste do sada vec dosta čitali o uticaju žvake na vaše zube. Kako imaju pozitivan učinak a kako imaju i negativan učinak na vaše zube. Moram reći i da u jednoj i drugoj informaciji ima istine i možda će se neki od vas iznenaditi ali ima više pozitivnih uticaja.

Sada će neki od vas pomisliti da je ovo plaćen clanak o reklami za žvake nekog proizvodjača, ali nije tako. Neću nikog reklamirati:)

Šta sadrže žvake?

Neke gume za žvakanje tj. žvake u sebi sadrže ksilitol (pentapentol, E 967). On je prirodni zasladivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. On je zdrava zamena za šećer i može smanjiti rizik od oštećenja zuba za čak 30-80%. Zahvaljujući zdravstvenim prednostima, mogu ga koristiti i trudnice i dijabetičari. Ksilitol sadrži gotovo dva puta manje kalorija od belog šećera. Ova zdravija alternativa za šećer dobija se iz brezine kore a da se pritom stablo ne mora seći. Dobija se slično kao i javorov sirup, zarezivanjem kore. Naravno da sve žvakaće gume ne sadrže taj zasladivac ali ni takve nisu jako štetne.

E sada da li slatke žvakace gume biti korisne upravo zavisi od Vas. Uvek bi bilo dobro posle obroka oprati zube ali moramo priznati da je to neizvodljivo. Zato se i preporučuje uzimanje žvake.
One slatke nisu toliko štetne ako se žvacu „pametno“ . Što to znači? Znači da žvakaću gumu ne bacate odmah nakon što je ona izgubila onaj svoj slatki ukus nego je pokušajte drže zadržati u ustima. Na taj način čistite površine zuba samom žvakaćom gumom ali i zbog žvakanja potičete rad žlezda. Ona ima jako dobar učinak na kiselinu koja se stvara za vreme obroka. Ukoliko je bacite odmah nakon što je izgubila svoj slatki ukus napravili ste jedan „napad šecerom“ na svoje zube.
Takodje našla sam jedan članak u novinama gde piše da su žvake dobre za rad mozga.

Jedan komentar

 1. da vam se zahvalim marijana za ovaj odgovor o zvakama uvek sam se pitao da li je ok ili ne za moje zube da zvacem ili ne zvakacu gumu!
  trenutno sam u francusku zbog posla i pozeleo bi da dodjem do vas radi eto cisto pregleda zuba da vidite da li je sve ok ?
  hvala vam na odgovor
  pozz
  dusko
  063 311 823
  +33 7 77 49 5373

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *