Home / Prevencija / Održavanje higijene zuba
karijes

Održavanje higijene zuba

 

 

Važnost prevencije u stomatologiji je sve veća i veća. Ljudi danas imaju sve veće estetske zahteve pa se to odnosi i na svoj izgled i na svoje zube. Zato treba da stalno govorimo o važnosti oralne higijene, i obratimo pažnju na nju.

Šta je oralna higijena?

Šta je oralna higijena? To je svakodnevna nega usne duplje. Zube treba oprati, išcetkati barem 2 puta dnevno i to posle obroka četkicom i pastom za zube. Četkanje zuba u pravcu nicanja zuba i sa grizne strane treba da traje oko 2-3 minute. Posle toga je važno dobro isprati usta od ostataka zubne paste i ne jesti ništa do narednog obroka.

Pre spavanja prati zube

Vrlo je bitno da se uveče pre spavanja operu zubi, pošto noć je dugačka i zbog toga bakterije u ostacima hrane nesmetano razmnožavaju i napadaju zube i desni. Jutarnje pranje zuba je takode važno, da bismo osvežili usnu duplju i zadah.
Na taj način postižemo takvu higijenu, da nam se zubi mnogo manje kvare i poseta stomatogu ce se svoditi samo na kontrole i radnje vezane za prevenciju.

Redovno idite kod stomatologa

Posetu je bitno redovno činiti i ako nemamo nikavih tegoba, jer na taj nacin dugoročno obezbedujemo oralno zdravlje. Kakve su dobre zubne paste i šta sadrže? Ima bezbroj vrsta zubnih pasti, ali u osnovi one su vrlo slicne. Glavni sastojak zubnih pasta su abrazivna sredstva (kalcijum karbonat, kalcijum sulfat, aluminijum oksid, silikati), a efekat čišćenja zavisi od velicine i cvrstine cestica. Uljni delici smanjuju abrazivnost ovih sredstava. Pored toga zubna pasta sadrži i površinski aktivna sredstva kao što su sapuni. Zbog njih se peni zubna pasta.

Rastvarači (voda, glicerin, propilen alkohol) obezbeduju kremasto stanje. Stabilizirajuca i vezivna sredstva (ulja, želei, alginat) stabilizuju konzistenciju pasti. Sredstva za poboljšanje ukusa i mirisa (mentol, menta) dezodorišu usnu duplju.
Medikamenti se povremeno nalaze u specijalnim pastama, a hemijska sredstva su postali obavezni skoro u svakoj zubnoj pasti (organska i neorganska jedinjenja fluora).

Antisepticko i antiplak dejstvo daje triklozan. Kada bismo izvršili podelu zubnih pasti koje su lekovite, jedne deluju protiv zubnog kvara, a druge protiv bolesti desni. Postoje paste za odrasle i decu. Postoje i paste za smanjenje suvoce usta, paste za smanjenje nastanka zubnog kamenca, zubne paste za izbeljivanje zuba i paste za smanjenje osetljivosti zubnog vrata (neki zatvaraju dentinske kanalice-hidroksiapatit, štroncijum hlorid ili desenzibilizirajuca sredstva-kalijum hlorid – sredstvo koje smanjuje osetljivost na bol.)

Koju pastu za zube izabrati?

Znači, treba svako za sebe da odabere zubnu pastu koja najviše ispunjava njegove potrebe. Svakako treba gledati da pasta sadrži fluor, a pušači recimo treba da koriste pastu sa više abrazivnim dejstvom, oni koji imaju paradontopatiju da koriste paste sa lekovima koji smanjuju upalu, i tako dalje.

Četkice koje treba koristiti

Pored zubne paste bitan je i kvalitet zubne četkice. Postoji niz vrsta zubnih četkica, pa na šta da obratimo pažnju? Dlačice četkice bolje je da su od sintetičkog materijala, zato što se tu manje razmnožavaju bakterije. Važno je da ne budu oštre i tvrde, da ne bi naneli više štete nego koristi, oštećujući zubnu gled i desni.

One ne mogu očistiti prostor izmedu zuba, te je potrebno koristiti zubni konac. Način korišćenja zubnog konca vredi nauciti, pošto najveci broj zubnog karijesa se razvija baš izmedu zuba. Svakako treba obratiti pažnju da konac ne utisnemo duboko prema desnima, jer tako utisnemo i sam njihov sadržaj.

Rastvori za ispiranje zuba

Takode su prisutni u širokoj primeni i rastvori za ispiranje usta. U najširoj upotrebi je hlorheksidin ili heksetidin, koji ima najbolje delovanje što se pokazuje smanjenjem upala usne duplje. To postiže smanjivanjem broja bakterija u ustima. Postoje i dezodoransi, osveživači daha u spreju ili rastvoru koji se koriste kod neprijatnog zadaha iz usta. Veliki problem medu stanovništvom je neprijatan zadah iz usta. Uzrok toga je različit.

Može biti usled upala i kvara u usnoj duplji, naslage na jeziku, ili bolesti digestivnog trakta, bolesti jetre, dijabetesa, ili uzimanja razlicite hrane (sir, beli luk, neki lekovi) koji se preko pluća izbacuju i razlog su lošeg zadaha. Što se tiče usne duplje, važno je sanirati kvar na zubima, smanjiti upale desni poliranjem zuba i cišcenjem zubnog kamenca i svakodnevnim cišcenjem površine jezika. To je jedan od razloga zbog čega treba posetiti svog stomatologa, da se utvrdi da nema kvarnih zuba i da se izvrši čišćenje zubnog kamenca i naslaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *