Home / Deca / Mlečni zubi i oralno zdravlje dece
Mlečni zubi

Mlečni zubi i oralno zdravlje dece

Oralno zdravlje dece i mlečni zubi

Bez obzira na to što ce vremenom ispasti, mlečni zubi zahtevaju negu baš kao i stalni.

Zabluda je da ne treba puno voditi računa o mlečnim zubima jer ce biti zamenjeni stalnim.
S oralnom higijenom zuba, kao i redovnim odlaskom kod stomatologa, treba početi od trenutka nicanja prvih zubića.
Prvi zubi detetu izlaze izmedu šestog i osmog meseca, mada je vreme nicanja različito i pokazuje naslednu tendenciju.
– Čim izrastu prvi zubici, trebalo bi dete odvesti kod dečjeg stomatologa jer je on posebno edukovan za rad sa decom. Takode je poželjno da prvi odlazak ne bude vezan za neki stomatološki problem, da bi se dete postepeno naviklo na zubara i oslobodilo straha. Deca ih se najčešće plaše jer tamo prvi put odu tek kada se javi bol ili otok.
Vaš  dečji stomatolog će tokom prvog odlaska obaviti pregled i dati savete roditeljima, a pri narednim posetama proceniće rizik za pojavu karijesa kod deteta i odrediti individualni preventivni program.
– Svi mlečni zubi, kojih ima ukupno 20, trebalo bi da niknu do treće godine, a to je i vreme kada treba ponovo posetiti stomatologa. Da bi se mlečni zubi sačuvali, potrebno je pravilno održavati oralnu higijenu, voditi računa o ishrani i primenjivati preparate sa fluoridima, koji mogu da budu u obliku gelova, paste, lakova i rastvora.

Zabluda je da ne treba puno voditi računa o mlečnim zubima, jer ce biti zamenjeni stalnim zubima. Naime, ako se zubi male dece zapostave i dode do nastanka karijesa na mlečnim zubima, to može da ima negativan uticaj kako na celokupni razvitak organizma, tako i na zdravlje budućih stalnih zuba.

Prvo pranje zuba

Čim se beba rodi, potrebno je početi sa održavanjem higijene usne duplje posle obroka i pred spavanje čišcenjem pomoću vlažne sterilne gaze obmotane oko prsta. Čim izrastu prvi mlečni zubići, treba početi sa korišćenjem meke i male četkice, ali bez paste. Dete treba da počne da koristi pastu tek kada bude aktivno moglo da je ispljune.

Takode, dete treba da uzima preparate sa fluoridima, čiju će dozu odrediti vaš stomatolog. Dokazano je da primena fluorida značajno smanjuje pojavu karijesa.

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *