Home / Trudnoća / Perite zube u trudnoći
perite zube

Perite zube u trudnoći

Povećanje nivoa hormona u trudnoći uzrokuje velike promene u organizmu, a one se zbivaju i u usnoj šupljini trudnice. Ipak, uz redovnu, pravilnu higijenu i profesionalnu negu stomatologa, vaši zubi mogu da ostanu zdravi tokom čitave trudnoće. Zato perite zube redovno i u trudnoći.

Evo i kako:

Perite zube najmanje dva puta na dan pastama koje sadrže fluor.

Ako se javi krvarenje desni, ne odustajte od četkanja već kupite mekšu četkicu i nastavite redovno da perete zube.

Ako četkica ili pasta za zube izazivaju nagon za povraćanjem, pokušajte da kupite četkicu s manjom glavom, ne otvarajte jako usta prilikom pranja, a pastu promenite.

Perite zube

Ako vam pomaže slušajte muziku ili zatvorite oči i koncentrišite se na disanje i četkanje, slobodno to uradite kako biste pažnju odvukli od nagona za povraćanjem.
Ne perite zube odmah nakon povraćanja, kiselina zajedno s četkicom može da ošteti zubnu gleđ. Usta nakon povraćanja odmah isperite vodom, a zube operite posle sat vremena.

Isperite usta

Isperite zube vodama za ispiranje usne šupljine koje sadrže fluor.
Koristite konac za zube ili u apotekama potražite tuš za ispiranje zuba koji će vam olakšati čišćenje prostora između zuba.

Četkicu za zube menjajte svaka dva do tri meseca

Tokom trudnoće najmanje dva puta posetite stomatologa.
Najbolje bi bilo da ne koristite lekove u toku trudnoće naročito u toku prvog trimestra. Međutim nekad je ovo gotovo nemoguće ostvariti jer dobrobit leka nadmašuje rizike vezane za njegovo korišćenje.

Lekovi koje treba koristiti u trudnoći

Najčešće se dentalni lekovi mogu koristiti u toku trudnoće, ipak neke sedative i antibiotike bi trebalo izbegavati.  Američka asocijacija za hranu i lekove klasifikuje lekove koji se dobijaju putem recepata u nekoliko grupa u zavisnosti od rizika koji oni imaju   na fetus.

Najsigurniji su lekovi iz kategorije A, dok su oni označeni kategorijom X najštetniji po razvoj fetusa.  Uvek porazgovarajte sa vašim doktorom o lekovima koje vam prepisuju za vreme trudnoće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *