Home / Saveti / Saveti za lepe zube
Namirnice

Saveti za lepe zube

Da bi imali lepe zube, moramo se držati nekih određenih pravila.

Pravila higijene usne duplje nalažu pranje zuba nakon svakog obroka, ali zbog konzumiranja hrane u prilikama i situacijama kada nije moguće oprati zube, događa se da četkicu za zube koristimo samo nakon buđenja i pre spavanja.

Određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravim i belim.

Evo par saveta za lepe zube

 1. Pijte čaj

Crni i zeleni čaj sadrže polifenele, antioksidante čija je vrednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa. Ove će vrste čajeva takođe ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga uzrokuju.

2. Izbegavajte ugljene hidrate u međuobrocima

 Kesica čipsa može štetiti zubima jednakom merom kao i parče kolača. Svi ugljenihidrati se razbijaju u jednostavne šećere koji se pretvaraju u bakterije. ove bakterije su zaslužne za nastajanje karijesa. Budući da se transformišu u lepljivu masu, uvlače se između zuba uzrokujući tako nastanak karijesa. Ugljene hidrate jedite isključivo za vreme obroka. Jer ukoliko ih jedete i izmedju obroka, pljuvačka koja je zaslužna za samočišćenje usne duplje, neće imati vremena da uradi svoj posao.

 3. Pijte na slamku

 Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrži citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu caklinu. Ukoliko pijete slamkom napitak ćete uneti u stražnji deo grla, zbog čega će biti u minimalnom dodiru sa zubima.

 4. Povećajte unos vitamina C

Vitamin C jedan je od najzastupljenijih vitamina koji između ostalog održava zdravlje desni. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna pomorandža na primer sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti desni od onih koji redovno konzumiraju namirnice koje sadrže ovaj nezamenjivi vitamin.

 5. Unosite barem 800 miligrama kalcijuma dnevno

 Čak 99 posto unešenog kalcijuma u telo otpada na zube i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcijuma dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcijum utiče na očuvanje zubnog tkiva i vilice i zaslužan je za lepe zube. Preporučena količina kalcijuma za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te starosne granice.

Jedan komentar

  1. Kako prati inplante
    Imam 16 inplante I zirkoniju sve zube kako prati. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *