Home / Vesti / Naučnici napravili slatkiše koji ne stvaraju karijes
slatkiši

Naučnici napravili slatkiše koji ne stvaraju karijes

Slatkiši koji ne stvaraju karijes

Slatkiši koji izazivaju karijes od sada mogu biti stvar prošlosti, zahvaljujuci novom eksperimentu kojeg su uradili naucnici Berlinske biotehnološke firme “Organo Balance”.Oni su uspeli da stvore slatkiše koji ne izazivaju karijes.!….

Svi znamo da su “loši momci” zapravo bakterije koje ostaju na zubima nakon što pojedemo slatkiše. Tako su naucnici sledeci logiku jednostavno smanjiti kolicinu “loših momaka” tj bakterija u slatkišima.

Poznato je nakon što pojedete komad slatkiša, bakterije na zubima polako oslobadaju kiselinu koja “izjeda” u gledi. Jedan od najcešcih sojeva bakterija odgovornih za karijes je mutans streptokoke. Kada žvacete bombone, ovo bakterije se oslobadaju iz pljuvacke.Vecim delom te bakterije mi progutamo ali neke i ostanu pricvršcene na zubima te tako se zubi pocnu kvariti.

Posle nekoliko eksperimenata, Kristin Lang i njegove kolege iz Organo Balance razvili bombonu koja sadrži bakterije Lactobacillus paracasei koje se vezivaju za bakterije mutans streptokoke koje stvaraju karijes i ubijaju ih slatkiši koji ne izazivaju karijes.

Naučnici su razvili bombonu bez šecera i potom je testirali na 60 dobrovoljaca. Jedna trecina grupe dobili su bombone sa 1mg Lactobacillus paracasei, jedna trecina bombone sa 2mg, a preostala trecina jela je slatkiše,bez bakterija znači obicne. Svaki testirani kandidat je jeo pet komada slatkiša tokom jednog i po dana

A onda je došlo vreme da se testira teoriju. Na kraju eksperimenta, istraživaci su otkrili da tri cetvrtine dobrovoljaca koji su jeli slatkiše sa bakterijama imali znatno niži nivo mutans streptokoka u njihoj pljuvacki nego prethodnog dana.I još jedna sjajna vest za da L paracasei bakterija nije uništila korisne oralne bakterije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *