Home / Edukacija pacijenta / Značaj uklanjanja kamenca
uklanjanje kamenca

Značaj uklanjanja kamenca

Profesionalno čišćenje zuba i uklanjanje kamenca je povezano sa manjom učestalošću srčanih napada i šlogova, rezultati su nove studije.

U studiji je bilo uključeno 100.000 ljudi koji su bili praceni u period od sedam godina. Oni koji su svoje zube cistili kod stomatologa imali su 24 odsto manji rizik od srcanog udara i 13 odsto manji rizik od moždanog udara u poredenju sa onima koji nikada nisu imali takav vid čišcenja zuba.

Profesionalno čišćenje podrazumeva selektivno odstranjenje zubnog kamenca i zubnog plaka sa svih zubnih površina. Pri tome se posebna važnost pridaje onim površinama koje pacijenti obično zanemare prilikom čišćenja. To su najčešće međuzubni prostori, oralna površina donjih sekutića i očnjaka, kao i spoljašnje površine gornjih kutnjaka. Najzastupljenije je ultrazvučno uklanjanje kamenca. Ono omogućava precizno, bezbolno i brzo uklanjanje svih zubnih naslaga.

Studija je urađena na pacijentima

Studija je obuhvatila više od 51.000 odraslih koji su čistili zube najmanje jednom u toku dve godin. Drugu grupu su činili odrasli sličnih godina i zdravstvenog stanja koji nikada nisu imali takav tretman. Nijedan od učesnika nije imao srčani ili moždani udar na početku studije.

Studija nije prilagodena faktorima rizika od srčanog i moždanog udara – kao što su težina, pušenje i rasa.

Rizični pacijenti koji manje odlaze na uklanjanje kamenca

“Zaštita od srčanih oboljenja i moždanog udara bio je izraženiji kod učesnika koji su čistili zube najmanje jednom godišnje”, rekla je dr Emili Cen, kardiolog u “Veterans General Hospital” u Tajvanu.
“Profesionalnim čišcenjem zuba smanjuje se upalni proces, a samim tim i razvoj bakterija koje mogu dovesti do oboljenja srca ili moždanog udara. Sačuvajte svoje zube.
Za pravilno pranje zuba potrebno je koristiti kratke, otsečne, ali ipak nežne pokrete četkicom, i posebnu pažnju posvetiti liniji desni, teško dostupnim bočnim zubima, kao i prostorima oko plombi, krunica, ortodontskih bravica.

Održavajte higijenu zuba, pomoću četkica za zube, idite redovno na stomatološke preglede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *